Monday, July 29, 2013

Khasiat Mangga

Mangga mengandungi vitamin A, C, E, B6, kalium, fosforus, magnesium, pektin, beta karoten, astragalin, quercetin yang sagat diperlukan oleh tubuh. Mangga mempunyai pelbagai khasiat yang bermanfaat kepada kesihatan kita. 


Menghalang Kanser
~ Mangga mpunyai kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan ini sgt bperanan & bkesan dlm melindungi tubuh Kita dr berbagai risiko kanser seperti kanser payudara, usus besar, darah, prostat dll.

Meningkatkan Penglihatan
~ Dgn memakan mangga setiap hari dpt mbantu penglihatan kita krn Mangga sgt kaya dgn vitamin A. Ia juga mbantu agar mata terus lembab & terhindar drpd kekeringan.

Meningkatkan Hubungan Intim
~ Kadar vitamin E yg terdapat didlm mangga boleh mbantu meningkatkan ghairah sex.

Memantapkan Penghadaman
~ Kandungan fiber @ serat yg terdapat di dlm mangga mampu memperbaiki sistem pencernaan.

Mengurangkan Kolesterol 
~ Mangga mempunyai vitamin C yg sgt tinggi. Vitamin C mampu mendetoks darah dr unsur2 yg tidak penting seperti kolesterol jahat.

Meningkatkan Daya Ingatan @ Menyihatkan Otak
~ Mangga juga kaya dgn vitamin B6 yg sgt penting Utk mempertahankan dan meningkatkan fungsi otak. Vitamin ini membantu utk menggabungkan neurotransmitter utama yg memberikan sumbangan dlm menentukan keadaan hati & perubahan pola tidur. Kandungan asid Glutamin di dlm mangga pula mampu meningkatkan konsentrasi dan daya ingatan.

Mencegah Strok
~ Mangga mengandungi Kalium yg berfungsi meningkatkan keteraturan tekanan jantung dan membantu otot berfungsi dgn baik. Pengambilan Kalium yg secukupnya akan menyebabkn tekanan darah menjadi stabil & mengurangkan risiko terkena strok @ angin ahmar.

Menghaluskan Kulit 
~ Buah yg memiliki rasa manis asam ini juga mampu menghaluskn kulit serta menghilangkan jerawat kerana kandungan vitamin A yg terdapat dlm buah mangga mampu memaksa sel2 kulit utk kembali atau melakukan proses regenerasi lebih cepat dfn membawa sel2 kulit baru yg segar kepermukaan. Kulit akan lebih halus dan sihat. 

Melegakan Panas Dalam
~ Mangga juga berfungsi sebagai pendingin tubuh. Panas dalam disebabkan beberapa faktor & biasanya disebabkan oleh sistem pencernaan yg buruk & faktor2 lain seperti kekurangan vitamin C, serat, cairan tubuh (dehidrasi), memakan makanan yg bersifat panas & berlemak seperyi gorengan, bahkan disebabkan cuaca panas. Kandungan vitamin C yg terdapat di dlm buah mangga memiliki kemampuan utk mrningkatkan kekebalan tubuh sehingga mampu meredakan penyakit panas dalam dgn cepat.

Tinggi kandungan Copper
~ embantu menukarkan Zat Besi kepada hemoglobin, untuk kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang dan juga masalah pembengkakan.

*#* artikel ini tiada kaitan dengan produk Shaklee.. Ianya makanan semulajadi..


Salam Kasih Mesra,
NIZA (915474)
013-584 9326
khaireen1908@gmail.com


No comments:

Post a Comment

tanya ape2 je.. saya sedia membantu..