Saturday, July 20, 2013

Kriteria Memilih Soya Protein Berkualiti

Anda suka soya? Saya suuuka air soya..suam ke sejuk ke.. tp skrg dh jrg minum yg sejuk.. kira bpntg lg la.. hehehe.. produk soya lain sy suka tau fu fah tapi xsuka tempe.. ;)
Dalam memastikan soya yg berkualiti & selamat untuk diminum.. beberapa kriteria perlu diambil kira.
disini saya senaraikan 7 kriteria untuk memilih supplemen Soy Protein
  1. Kacang Soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara ORGANIK ~ Kenapa kacang soya perlu ditanam secara organik.. kerana penanaman secara kimia (non organic / tanpa organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrates.  Jadi, amtlah penting pestisid, fungisid dan herbasid tidak dihunakan di sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.
  2. Kacang soya itu mestilah NON GMO (tdk diubahsuai secara ginetik) ~ Kenapa soya protein mestilah non genetik engineered?? sebab secara umumnya kacang soya yg dr jenis genetik ini adalah murah utk dihasilkan.. dan kebnyakan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yg dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J.Pribyl, saintis kerajaan negara Brazil menekankan yang berdasarkan kajian :: toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan. 
  3. Kacang soya itu mesti MENGANDUNGI 9 ASID AMINO perlu ~ ciri ni yg amat penting..badan kita memerlukan kesemua 9 asid amino ni utk hasilkn hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim. Jika salah satu hilang, sistem imun badan boleh menurun ke 30% & byk fungsi badan yg penting tergendala @ terhenti.
  4. Bahan anti-thyroid/anti-growth mesti DISINGKIRKAN ~ soya yg mentah mengandungi bahan "anti-growth", "anti-tyrosine". Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ini akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah & restless leg syndrome. Kita hendaklah memilih soya yg mgunakan proses penyingkiran yg mbuang bahan2 ini, dalam ms yg sama memastikan soya dlm keadaan mentah utk mengekalkan level tertinggi ASID AMINO & ISOFLAVONES yg sgt sensitif kpd kepanasan.
  5. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti DIBERSIHKAN DGN AIR bukan dgn alkohol ~ alkohol tu spt yg kita tau..haram.. 1 hal la kn? Andai soya tu dicuci dgn alkohol ia akan memusnahkan kandungan isoflavone..sehingga 88%!! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru2 dsb.. Isoflavone jg bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
  6. Proses pembuatan protein soya sebaiknya TANPA PEMANASAN ~ Asid Amino sgt sensitif dgn suhu panas.. dlm kebanyakan kes studi, memasak protein menunjukkan kemusnahan sehingga 50% asid amino penting!! Jika kita berterusan mengamalkan diet yg kekurangan asid amino penting, akan menyebabkan ketidakcukupan perkembangan otak & hormon @ boleh terjadi pd mana2 perkembangan tisu badan yg lain.
  7. Serbuk soya itu mestilah DITAMBAH dgn unsur KALSIUM ~ kenapa?? Kajian / artikel melaporkn bhw serbuk soya adalah sgt berasid & boleh menyebabkan kerapuhan tulang.oleh sbb tu, kalsium yg secukupnya mesti ditambah dlm protein soya utk meneutralkan kembali serbuk soya td. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambah kalsium yg cukup.
Ok.. ni la 7 kriteria kita kna tgk & pastikan sblm nk consume soya tu utk jangka masa yg pjg.. kita tentu xnak dsebabkan soya yg sepatutnya memberikn byk manfaat pd kesihatan kita jd sebaliknya kn? 

& di Shaklee.. ade 1 produk soya yg sgt owhsem..d killer product.. iaitu ESP (Energizing Soy Protein) Soy Protein Isolate Powder.. ianya memenuhi kesemua 7 kriteria pemilihan soya yg bkualiti spt yg disenaraikn diatas..


Ingin mencuba Shaklee ESP & mendapatkn manfaat drpdnya??
Harga pasaran untuk 1canister 850gram ESP ialah RM150.. nak harga super duper special??
Jgn segan silu hubungi saya.. 

Salam Kasih Mesra, 
NIZA {915474}
013 - 584 9326
khaireen1908@gmail.com


No comments:

Post a Comment

tanya ape2 je.. saya sedia membantu..